2009. július 7., kedd

JÓ magyar film

"A film noir egy filmstílus, amit elsősorban a hollywoodi bűnügyi drámák, krimik jellemzőjeként használnak, legfőképp amelyeknél kiemelt szerepet játszik az ambivalens erkölcs és a szexuális motiváció.
Hollywood klasszikus film noir időszakát általában az 1940-es eleje és a késő 1950-es évek közé teszik. Ehhez a korszakhoz társítják általában a
kontrasztos fekete-fehér képi világot, melynek gyökerei a német expresszionista fényképezésig nyúlnak vissza, míg sok történet és klasszikus noir szemléletmód Amerikában a nagy gazdasági világválság idejének krimi iskoláiból származik. A film noir világában a kamera csak ritkán mozdul ki a nagyvárosból (Orson Welles A gonosz érintése című filmjében ez többször is megtörténik).
A film noir (franciául „fekete film”) elnevezést először
Nino Frank francia kritikus alkalmazta a hollywoodi filmekre 1946-ban.
Hivatalosan az első film noir-t az 1941-es
A máltai sólyom című filmnek tekintjük, amely Dashiell Hammet azonos című regényének harmadik és legjobban sikerült adaptációja. Itt debütált Humphrey Bogart elegánsan cinikus magándetektív karaktere is, amely ma már a műfaj egyik kulcsfigurája.
Érdekes, hogy a narrációt sokan tekintik a műfaj legjellegzetesebb zsánerének - ahogyan a jazz-t és a neonban fürdő városi látképet is. Ezek a stílusjegyek azonban leginkább a 80-as évek nagy tisztelgései és műfaji paródiái miatt épültek be a mai köztudatba. A
flashback ugyan a legtöbb klasszikusban nem található meg (A máltai sólyom, A hosszú álom, A gonosz érintése, Kínai negyed), az 1945-ös Mildred Pierce című filmnek köszönhetően ma már a műfaj egyik legjellemzőbb fogásának tekintjük."

(forrás: wikipedia, film noir)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése