2011. március 5., szombat

Hans Kammerlander Multivisionsshow - avagy mászókázás nagyoknak

Hans Kammerlander, profi extrém-hegymászó Dél-Tirol szülötte. 8 éves kora óta világszerte küzd a veszélyes magasságokkal, többek között maga alatt tudhat már tizenhármat a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsból (a tiznnegyediket nem is tervezte, mert ott vesztette életét egyik legjobb barátja). Megmászta a rettegett K2 csúcsot és a Mount Everest-et is. Ha lehetséges, akkor a mászás után sível jut vissza az alaptáborba, ami már sok esetben sikerült neki. A gyorsaságra alapoz, nem használ oxigénpalackot, minimális felszerelést visz magával és próbál minél rövidebb ideig az ún. halálzónákban tartózkodni. Hipp-hopp, fel és le, ez a módszer.
A legfontosabb tudnivalók guglizása után ezekkel lettem okosabb a tegnapi filmes-fotós-mesélős estje után:
- vannak olyanok, akik 8 évesen megvilágosodnak, és biztosan tudják, hogy a hátralévő (remélhetőleg) 90-ben mit szeretnének csinálni. Úgy érzem, én későn érek... De ha lottónyertes nem is, hegymászó még mindig lehetek, ha hamarost nekiállok keményen edzeni, ugyanis Hans tapasztalata szerint 50 felett megy a dolog a legjobban.
- el kell jutnom Nepálba!
- abszurdan fest, amikor egy ember megfagyott vízesésen "vízesésmászik":


- a pasiból eszméletlen erő áradt, a világ legboldogabb emberének látszott.
- a fenti jelenségen igazából nem is csodálkozom, hiszen minden expedíción, minden egyes lépésével élet és halál közt egyensúlyoz, és eddig igen jól jött ki a játszmából...

- amíg nem tudok megbirkózni a gondolattal, hogy az emberi élet véges, jobb lenne, ha nem készülnék hegymászónak...

1 megjegyzés: