2013. január 18., péntek

moly

úgy gondolom, hogy a szokásos januári telelésemet a jövőben inkább magyarországi nyaralássá fogom változtatni, mert ismét sikerült úgy időzítenem, hogy a hó fogságában ragadtam. 
ennek ellenére nem panaszkodom. gyerekszoba, takaró, bámulás ki az ablakon, és ha már elég volt a sok fehérből, akkor befelé fordulok és olvasok. van mit :D


Prakter Mariann: Paprika és Rózsa
Paprika, a falubeli legény árgus szemmel lesi, mikor ejtheti ámulatba Rózsát, a szép cigány lányt. Ha Rózsa nem tud csokrot kötni a tüskés rózsaszálakból, vagy ha a csillagot kell felrakni a karácsonyfa tetejére, Paprika rögtön ott terem, és segít a lánynak. Az erős paprikából nyert szupererő azonban annyira hatásos, hogy a dolgok nem éppen úgy sülnek el, ahogyan képzelte.

a szöveg maga nem nagy szám, de az illusztrációk hatványozottan kárpótolnak. cuki. 4-5 éves kortól ajánlott... khm... ennyit a romantikus gyermeki oldalamról.


illetve talán mégis maradhatunk egy kicsit.

Máté Angi, Rofusz Kinga: Az emlékfoltozók
Mesék a szeretetről. Hogy kik is azok az emlékfoltozók? Talán két tündér. Vagy két rigó. Esetleg két kislány. Két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna. Amerre csak járnak, csodák történnek. Igazán nem kell hozzá sok. Elég egy tű meg egy cérna, és megfoltozzák a feledékeny roller és tölgyfa emlékeit. Egy horgászbot, és megcsiklandozzák a Holdat. Klakkognak és dübbögnek, de úgy, hogy a villamos kerekei szikrát hánynak. Erdőt szelídítenek és kinyitják a tengert; rókák és őzek a barátaik. Azt is megtudhatjuk: együtt mennyivel könnyebb és nehezebb élni, mint egyedül. 

csodás szövegek elvarázsolt illusztrációkkal, olyan, mintha a kispál és a borz mesekönyvet írt volna felnőtteknek.


Julia Child: Életem Franciaországban

Julia Child 1948-ban érkezett diplomata férje oldalán először Franciaországba. Egy szót sem tudott franciául, soha addig nem kóstolt egyetlen francia ételt sem, ráadásul főzni sem tudott. Ám ahogy kezdett elmélyedni a nyelv tanulásában, ahogy kezdte megismerni a franciák életmódját és konyháját, szenvedélyes érdeklődés gyúlt benne az ország és lakói iránt, a főzés pedig életre szóló hivatásává vált. Ebben a könyvben Julia Child elsősorban franciaországi kalandjait meséli el: feltárul előttünk a háború utáni Párizs a híres Cordon Bleu főzőiskolával, az eldugott kisvendéglőkkel és a külföldiek pénztárcájához mért elegáns éttermekkel. Juliával együtt kilátogatunk Marseille nyüzsgő halpiacaira, végigjárjuk Provence kisvárosait, megcsodáljuk a kiépülőben levő francia Riviérát, megismerünk híres séfeket és a helyi konyha minden csínját-bínját értő egyszerű parasztasszonyokat. A szeretett férjével Európa más országaiba tett közös utazásaikról szóló tudósításokból kiderül az is, milyennek látta kontinensünket akkoriban egy érdeklődő amerikai. Az emlékirat egyben beszámoló arról, milyen hányattatások után sikerült kiadni a francia szerzőtársnőivel közösen írt, ma már alapműnek számító, kétkötetes angol nyelvű nagy francia szakácskönyvet, és hogyan lett Juliából Amerika első televíziós sztárszakácsa.

aki látta a Julie és Julia c. filmet Meryl Streeppel a főszerepben, az már úgyis olvasta, aki nem, annak pedig ideje pótolni a mulasztást. nézni és olvasni!


Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját
Julian Mantle sztárügyvéd, akinek szigete, repülőgépe, Ferrarija van, mindkét végén égeti a gyertyát, ötvenhárom évesen hetvennek látszik. Zaklatott, zűrös életvitele csaknem végzetes kimenetelű infarktushoz vezet. Mantle kap egy lehetőséget az élettől, amit jól használ fel. Eladja mindenét, kiszáll a jövedelmező ügyvédi irodából, és nekivág Indiának, hogy a lét értelmét keresse. Három évvel később hazatérve barátja, John meghökken változásán, hiszen egy harmincasnak tűnő férfi áll előtte. Keleten tett spirituális utazása során Mantle a szerzetesektől tanult bölcs és gyakorlati tanítások segítségével hatékony módszert sajátít el szellemi, fizikai és lelki képességei felszabadítására. A nyugati gondolkodást a keleti filozófiával ötvözve a szerző biztos utat mutat az olvasónak, hogy miként élhet bátrabban, kiegyensúlyozottan és boldogan.

egy kis motiváció sosem árt, és bár az elején túlzottan spirituálisnak tűnik a megközelítés (még nekem is), a végén mégis megerősítést kaptam, hogy nem haladok olyan rossz úton... ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése