2010. október 6., szerda

hogymikvannak...

Magyar Formatervezési Díj – Terv kategória
Pocakzene, mp3 lejátszó várandós anyukáknak – Kucsera Péter (Geppetto Design Studio)
„A tárgy használata kényelmes és praktikus, anyaga ideális, rögzítése fiatalos és szellemes. Jó, hogy megszületett!”

Számos releváns kutatás bizonyította már, hogy a születendő kisbabákra hatással vannak a külvilág hangjai. Az újszülöttek mérhetően preferálják a számukra ismerős hangokat, nyelveket és dallamokat is, a születés után felismerik azokat a muzsikákat, amelyeket az édesanya hallgatott a várandósság ideje alatt. A nyugati kultúrákból kiveszni látszik az a korábban természetes és egyes természeti népeknél ma is élő szokás, hogy énekelnek a születendő gyermeknek. A Pocakzene, mp3 lejátszó a zene prelingvisztikus nyelvi funkcióját használja fel.

Pétert elsősorban a kismamák óvó, simogató kézmozdulata, a hímzőráma rögzítési furfangja inspirálta a design megtervezésekor, de azt is belekódolta a tárgyba, hogy a kismamák köldökét textilen keresztül is ki lehet tapintani.

A Pocakzene mint várandós anyukáknak készített zenei rendszer nem teljesen egyedülálló a világon. A Kucsera Péter nevéhez köthető tervező-fejlesztő munka mégis világszinten hozott egyedülálló eredményt: a legérettebb termék, ami a várandós anyukákat kiszolgáló piacot illeti. A rámaklipsz, a babahangszóró és az érintővezérlés együtt adják az innovatív termék profilját. A cserélhető szilikongyűrűvel könnyedén rögzíthető lejátszó egyben egy olyan ötletes és progresszív öltözék-kiegészítő is, amelyet könnyű áthelyezni, lecserélni, sőt, adott esetben több ruhát is összefoghatunk vele. Az alatta lévő készülék egy zeneterápiás eszköz, ami a magzat irányában és az anya fülében egyaránt hallhatóvá teszi a készüléken lévő zenéket. Az érintővezérlés pedig az anyáknál megfigyelhető legmeghatóbb és legszebb mozdulatsorra, a pocak simogatására épít.

A tárgy tervezése csapatmunkában zajlott; sokféle szakértelem pontos összekapcsolásával. Békési Zsuzsanna neveléstudományi szakember mellett Pós Gergő hangmérnök és műszaki fejlesztő, Lefánti Dóra leendő fejlődéspszichológus, Tallis Barker zeneszerző, Hajagos Lajos gyártástechnológus és Varga Nóra projektmenedzser segítségével született meg a Pocakzene.
Jelenleg forgalmazó, tulajdonos és tervező már egymásra talált, a tervek szerint 2011-ben az üzletekbe kerül a termék.

http://www.facebook.com/pocakzene
http://www.flickr.com/photos/23783903@N06/galleries/72157623728015461
http://www.geppetto.hu/

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése