2010. augusztus 3., kedd

henteseknek

wolf haas osztrak iro elsösorban krimiket ir, ezek közül is a simon brenner-krimik a leghiresebbek. a föszereplö exrendör, brenner különféle kalandokba keveredik, es bar az iro szerint a könyvek nem igazan filmre vitelre termettek, eddig harom mar elkeszült belölük wolfgang murnberger rendezeseben: a komm, süsser tod!, a silentium!, es amit most ajanlok, a der knochenmann (a negyedik pedig jövöre kerül a mozikba).

a sztori: egy horvath nevü emberke eltünt... (eddig nagyon izgi, ugye?:)) egy ideje nem fizette az autoja lizingjet, igy brenner - megkimelve regi baratjat a nyomozas es penzbehajtas miatti hercehurcatol - a keresesere indul. a nyomok steiermarkba vezetnek, a "löschenkohl" fogadoba, amelynek vendeglöje a rantott csirkere specializalodott. gyomorforgato, ahogy latjuk a kannibal körforgast: a megmaradt csontokat ledaraljak, majd viszik a tyuktelepre, es valojaban tarsaik földi hamvaibol hiznak meg az ol aktualis lakoi...
ehhez tarsulnak meg a rejtelyes arckifejezesek, amikor brenner horvath utan erdeklödik...
a fogado ven tulajanak fia szövetsegest sejt a volt nyomozoban: segitsegevel ki akarja deriteni, hogy hova tünik a sok-sok penz, amit az öreg kicsinyenkent leemelget a szamlarol. közben hölgyek is bevonulnak a kepbe: a fiatal szakacsnö, akivel brenner azonnal közös hullamhosszra kerül, az öreg fogados baratnöje, az (ex)prostitualt valeria, akit nem mellesleg gryllus dorka alakit. (legujabb, de sajnos mar mozikban rendszeresen nem jatszott nemet filmje, a latogatas csütörtökön fog futni itt a kufsteini moziban egy "special event" kereteben, nagyon remelem, hogy eljutok ra.)
aztan hullanak a vegtagok, folynak a verpatakok, hatborzongato recsegesek, ropogasok, zörejek uraljak a filmet, maszkabalban bohockodik a nep, kiderül hova is lett horvath, es hogy ki a legörültebb az egesz tarsasagbol.
akinek tetszett a zöld hentesek c. film, az nagyot nem csalodhat.

„Nehéz a Csontdaráló műfaját meghatározni. Egyszerűen ellenáll minden besorolásnak. Ezúttal igyekeztünk közelebb kerülni a szereplőkhöz, többet látunk Brennerből mint emberből. Szerelmes lesz, minek következtében úgy tűnik, kedvesebb emberré válik. Most is sok azonban a kemény, erőszakos jelenet. A történet egy olyan figuráról szól, aki éppoly erős, mint Brenner. Pontosan követni lehet a folyamatot, hogyan kerül ez az illető az erőszak spiráljába anélkül, hogy akarná. Remélem, a közönség képes lesz együtt érezni vele a film jelentős részében, legalábbis addig, amíg el nem durvulnak a dolgok.” (Wolfgang Murnberger)

2 megjegyzés:

  1. persze, hogy jol kezdodik, eltunik egy Horvath, mi.....:-)

    VálaszTörlés
  2. muhhahhaaaa :D
    csak te ne tünedezz el, mert hamarosan talizunk.
    ebedelünk, aztan irany salzburg, juhuuuuuuuu :D
    majd csörgök.

    VálaszTörlés