2011. április 14., csütörtök

ha unod az életed...

..., vagy egyszerüen csak tunya vagy, ellustultäl, nem erzed, hogy elsz es depi vagy, megtalaltam a (drasztikus) megoldast, hogy magadra talalj: joe´s pub, kufstein.
a lenyeg: haverok regota ijesztgettek engem, mint magyar betyärint (a kifejezest mariannatol kölcsönöztem, utolagos szives engedelmevel:)), hogy ezen a helyen bizony olyan durva csipös toast-ot lehet enni, hogy azt meg en sem birom ki. hat fokozat van, az 1-es nem csip, aztän a hatos az ällitolag elviselhetetlen, es amig nem lätta a fönök, hogy ettel ötöst, nem kapsz hatost (ennek hättertörtenetet is megismertük kesöbb, türelem).
hatan voltunk, pasik bekertek a härmast, en az ötöst... :D
a harmadik falatig volt nagy az arcom, aztan mär nem annyira. emberek......
komolyan azt tudom mondani, hogy ereztem, hogy elek. :) elözetes tanacsok hatasara persze probaltam nem inni, mert az nem segit, söt... de nem lehet kibirni. valamit muszaj csinalnod, miutan egy percen belül tacsakosra fujtal 2 zsepit, nyitott szajjal lihegsz, kerekedik a szemed, mär elnezest, de annyira kibaszottul egnek az ajkaid, mintha egyszerre härom millio herpesz jönne ki rajtuk, na akkor mär hüteni kell valamivel...
nagyon durva erzes az ötös fokozat, hirtelen meg a szinek is sokkal intenzivebbek lesznek, söt sztem olyan szineket is lättam, amik ott se voltak... eszmeletlen. az elsö 1-2 falat utan a legdurvabb, amikor friss az elmeny. hät mit mondjak, meglepödtem, milyen intenziven tud egni a szäm.... aztan beszallt vegül mindenki, es hatan ettük meg az ötös toastomat, en összesen häromszor falatoztam, eleg is volt. viszont a harmadik körben mär nem követtem el a tipikus kezdö kibät, es nem ertem az ajkaimmal a paprikähoz, viszont a zsonglörködesnek köszönhetöen felrecsuszott egy paprikäcska a bal mandulämhoz... na, kepzelhetitek... most mär azt is tudom, milyen egy mandula(be)gyulladas....
a hättersztori, hogy miert nem szabad egyböl hatossal kezdeni: regen nyolcasig ment a skala, es tapasztalatlankent valaki kiprobalta, egyböl, mindenfele elöprobälgatäs, szoktatas nelkül. nos, az illetö szepen lefordult a szekröl, üvöltött es fetrengett a földön, fennakadtak a szemei es majdnem eläjult. az egesz tortura amugy lemegy 10 perc alatt, a legintenzivebb kb. a masodik es a hatodik perc között, amikor markolod a szek karfajat es käntälod, hogy legyszi hagyd abba, legyszi hagyd abba :D
alul läthato a scoville-skäla, amivel a paprikäk erösseget merik. a mi ötösünk felülröl a hatodik sorba tartozott... hmmmm.... hogy mit ki nem bir az emberi szervezet... :)

Scoville-értékek Paprikafajta
15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin[4]
9 100 000 Nordihidrokapszaicin
2 000 000 – 5 300 000 Szabvány „US Grade” könnygáz [5]
876 000 – 1 598 000 Dorset Naga [5][6]
855 000 – 1 041 427 Naga Jolokia [7][8][9][10]
350 000 – 577 000 Red Savina™ Habanero[11]
100 000 – 350 000 Habanero Chile [12]
100 000 – 350 000 Scotch Bonnet [12]
100 000 – 200 000 Jamaicai csípős paprika [5]
50 000 – 100 000 Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
30 000 – 50 000 Cayenne-bors , Ají bors [12]
10 000 – 23 000 Serrano paprika
7000 – 8000 Tabasco szósz (Habanero)[13]
5000 – 10 000 Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)
2500 – 8000 Jalapeño paprika
2500 – 5000 Tabasco (sima) [13]
1500 – 2500 Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika
1000 – 1500 Poblano paprika
600 – 800 Tabasco szósz (zöld paprika) [13]
500 – 1000 Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika
100 – 500 Pimiento,[5] Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors)
0 – 400 Bell [14]
0 Nincs csípősség, Zöldpaprika [5]

gondolom sokatokban felmerült egy kerdes, amire azonnal välaszolok is, tömören, röviden, a mäsnap reggelén, s a välaszbol remelem kisejlik a hatärozott szändek, miszerint többet nem arcoskodok es nem eszek 5-ös toastot:
IGEN, KÉTSZER CSÍP ÉS BRUTÁLIS :D :D :D
az elsö falat utän mär lätszik a ketsegbeeses az arcomon :D
a lihegös fäzis
a siros fäzis
a sikitos fäzis :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése