2010. május 1., szombat

olümposz

1919-ig Stájerországnak azt a részét nevezték Dél-Stájerországnak, melyet az 1. világháború során az egykori Jugoszláviához csatoltak.
Ma ez a terület Szlovéniához tartozik, és a Gráctól délre fekvő tájegység kapta meg a Dél-Stájerország nevet.
Ezt a tájegységet “stájer Toskana”-nak is szokták nevezni. Pannon éghajlata és szelíd dombvidéke Olaszországnak erre a tájára emlékeztet.
Ès borának sem kell az olasz borokkal való összehasonlítástól tartania. A stájer fehérbor minőségéről egy, a Dél-stájer borúton tett látogatás során mindenkor meggyőződhetünk.
http://www.steiermark.at/cms/beitrag/10044424/75707/
a majdhogynem botranyos golfozas utan el is szaguldottunk a borutcaba, ahol aztan volt kulinaris elmeny, aztahetmeganyoccccat. a hires polz pinceszet "uzsibunkerébe" tertünk be, ahol a borvalasztast christianra biztam, ehhez meg kicsi vagyok, en pedig megprobaltam valasztani a csomo kreativ kis falatka közül. az meg oke, hogy percekig nyalogattam az ujjaimat az epres torma utan, de hogy olyan letezik, hogy turokrem tökmagolajjal..... azt hiszem, ilyen ize lehetett az ambrozianak, amit az istennek ettek. nem tudom jobban körülirni: kurvafinom volt :)
melle a jofele polz borok... semmi okom panaszra. emellett különfele kis csomagocskakat lehet vasarolni mindenfele erdekes, hazi keszitesü nyammognivaloval teletömve: majpastetomok, medvehagymas finomsagok, tökmagpesto, zweigelt-mustar, gyümölcskremek, amik nem lekvarallaguak, hanem a vajkremre hasonlitanak, ragcsalnivalok, gyümölcslevek es borzselek.... aaaaaa, es ez csak izelitö volt. minden termek aranyos kis üvegcsekben van elrendezve, es egyaltalan nem dragak amugy, mondjuk forintba atszamolni semmit nem erdemes es nem ertelmes dolog, erre egy ideje mar rajöttem :)
stajermark neha mar szinte giccses, annyira szep:



amit pedig fentebb olvashattatok, igaz. a vasfüggöny anno itt is megvolt, csak senki nem vette komolyan: ha kocsival hajtasz az utcan, fel van festve közepen az orszaghatar, jobb oldalon szlovenia, bal oldalon ausztria. ha kacsazol, akkor akar minden masodpercben orszaghatart lephetsz at, mindezt 1,8 km hosszan :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése