2010. november 22., hétfő

Humánmeteorológia

A főnt száraz és meleg bukószélként jellemezhetjük. Magashegységek környezetében alakul ki, amelynek egyik oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki. A levegő a gerincen átbukva, immáron kiszáradva a másik oldalon leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége jelentősen lecsökken. Jelenlétére a hegységgel párhuzamosan kialakuló lecsiszolt felhőformák (például lencse formájú felhők) utalhatnak. Európában legismertebb példája az Alpok mentén figyelhető meg, itt a déli főnként nevezett esetben a dél felől érkező levegő a hegygerinceken átbukva a hegység északi oldalán idézi elő ezt a száraz, meleg szelet. A főnös hatás nálunk az Alpokalján is megfigyelhető kisebb mértékben nyugatias, délnyugatias szél esetén. (Forrás)
A főn rengeteg tünetet vált ki az érzékeny embereknél. E tünetek összességét néha főnbetegségnek is nevezik. Jelentős hatással bír az ember mind testi, mind lelki állapotára. Például kiválthat lelki depressziót és migrént, ronthatja az összpontosítóképességet, nehezítheti a légzést, növelheti a reumás fájdalmakat, és kellemetlenül hathat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is. Néhány svájci bíróságon ezeknek a szeleknek a negatív hatása a bűntettek enyhítő körülményeként jelenik meg.
Amikor jön a főn, mint például tegnap, simán húsz fokot is képes melegedni a levegő nagyon rövid idő alatt. Tegnap Kufsteinben kb. 4 fok volt, mire Innsbruckba értünk (45 perc), ott már 15... Érdekes jelenség, az emberek tényleg totál bolondok tudnak lenni tőle. Én például éjjel egyetlen ébredés nélkül alszom, mint akit fejbe vertek, fitten ébredek, aztán ez a meleg levegő rám nehezedik, és egész nap csak kóválygok, ásítozok, nyelem a kávét... Nem jó dolog ilyenkor Alpok-állatkertbe menni, ahol hegyet kell mászni... (jönnek majd a képek is)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése