2010. december 6., hétfő

Olvasmány a beteg Habsburg-dinasztiáról

"A sorozatos egymás közötti házasság miatt fellépő, ritka genetikai rendellenesség oly mértékben súlyosbodott a spanyol Habsburg-dinasztiában, hogy az végül az uralkodóház kihalását okozta - állítják spanyol kutatók.

Gonzalo Alvarez, a Santiago de Compostela-i Egyetem professzora kollégáival részben a dinasztia családfáját elemezte, részben az utolsó spanyol Habsburg-uralkodó, II. Károly (1661-1700) egészségügyi problémáit vizsgálta.

Mint kifejtették, közeli rokonok egymás közötti házasodása elszigetelt esetekben nem okoz gondot, ám a "belterjesség" a genetikai problémák halmozódásához vezethet. Ez történt a spanyol Habsburgokkal, akik 1516 és 1700 között, hogy megtartsák a hatalmat, egymás között házasodtak. Kétszáz év alatt a dinasztia tagjai által kötött 11 házasságból 9 első unokatestvérek vagy nagybácsi és unokahúg között jött létre.

II. Károly 3000 rokonát tartalmazó családfát átvizsgálva a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a dinasztia némely tagja esetében a génállomány 20 százaléka úgynevezett homozigóta volt, azaz egy adott öröklődésre jellemző azonos génkópiákat, DNS-mutációkat hordozott..." (Forrás)

Ehhez hasonló, nagyon érdekes történetek olvashatók a könyvben, amit tegnap kezdtem el, pl. az is kiderül, hogy Sissi véletlenül sem a csillivilli génjeinek köszönhette nádszálkarcsú alakját, sokkal inkább volt anorexiás, boldogtalan feleség... Hiszi, aki akarja, mindenesetre egy világ omlott most össze bennem, hiszen én a Sissi filmeken nevelkedtem, amiben olyan hatásos volt Ferenc Jóska és a cserves bajor leányzó szerelmének bemutatása, hogy még magam is elhittem, hogy ilyen nem csak a mesékben létezik :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése