2009. szeptember 5., szombat

bahá'í

napok óta tervezem, hogy írok egy komolyabb témáról, ami mostanság (is) foglalkoztat, de valahogy soha nem tudtam nekiállni. vártam az ihletet, sült galambot, vagy nem tudom mit.
vallásról lesz szó, előre leszögezem. akit nem érdekel a téma, ne fárassza magát feleslegesen, lehet lapozni.
maryvel agyaltunk ezen sokat: "kellene valami vallást választani". nem szó szerint kell érteni, és a kényszert sem érzem, hogy mindenképpen muszáj lenne egy gyülekezethez tartoznom, csak a késztetés van meg arra, hogyha már úgy gondolom, és hiszem azt, hogy van egy felsőbb hatalom, nevezzük istennek (a lényeg, hogy egy entitás, és nem több), akkor kell, hogy legyen egy vallás is, egy gyűjtőtégely, ami az ezzel kapcsolatos nézeteimet össze tudja foglalni. itt nem arra gondolok, hogy be szeretnék lépni bármilyen felekezetbe, ahhoz azért hosszabb ideig kell tanulmányozni és tanulni egy vallást, meg azonosulni tudni vele, csak egy megnyugtató érzésre vágytam, hogy nem vagyok egyedül a gondolataimmal, amiket a világból eddig megtapasztalt élményeim alapján összeszedegettem. és pár nappal ezelőtt megnyugodtam :D
ami pedig erre vezetett, az a bahá'í hit volt.
nem térítő szónoklat lesz, csak az alapelveket írom le ide, és ezekhez kapcsolódóan az én nézeteimet is megismerhetitek, jujj, kitárulkozás-szagú dolog ez :D akinek ezután lesz kedve még tanulmányozni a bahá'í hitet, itt megteheti magyar nyelven is: http://www.bahai.hu/
1. az igazság önálló keresése. "minden embernek joga van az igazság önálló keresésére. ez nem vak elfogadása más tanításainak, hanem saját ítélőképességével a dolgok alapos megfontolása és döntéshozatala. mivel mindenki felelős saját maga lelki fejlődéséért, nincs szükség arra, hogy más ember magyarázza el a vallási tanításokat." én egyedül zongoráztam végig sok vallási nézeten, felekezeten, és gondolkodtam el, hogy mi tetszik bennük és mivel tudok azonosulni. nem kényszerített senki, egy bahá'í vallású embert sem ismerek. ha úgy döntök majd hosszas utánajárás és tanulmányozás után, hogy fel szeretném venni a hitet, az az én egyedüli döntésem lesz, de könnyen lehet, hogy csak szimpatizáns leszek, és maradok a háttérben a csendes szemlélődő szerepében.
2. az előítéletek eltörlése. “tudjátok-e vajon miért teremtettünk benneteket egy és ugyanazon porból? Hogy egyiktek se emelkedjék a másik fölé.” ez magáért beszél.
3. az emberiség egysége. "az egység alatt nem egyformaságot értenek a bahá’iok. az emberek kulturális, képességbeli különbözősége szükséges ahhoz, hogy a világ gazdag és változatos legyen." tehát minden ember egyedi és önmagában megismételhetetlen, de mindenki egyetlen emberi fajhoz tartozik, iskolázottság, bőrszín, bármilyen más tulajdonság alapján is legyenek csoportosítva.
4. a vallások egysége. "a bahá’iok úgy tartják, hogy minden nagy világvallás isteni eredetű és egymást követő kinyilatkoztatások láncolata. mindegyik isteni akarat és cél működésén keresztül küldetett az embereknek, a kor fejlődő követelményeinek, szükségleteinek és az emberiség szellemi képességének megfelelően. ezért a bahá’iok a világ összes nagy vallásának alapítóját egyformán tisztelik és az általuk hozott kinyilatkoztatást isteni eredetűnek tartják." ezen sem kell semmit magyarázni szerintem, én legalábbis ugyanezt gondolom. krisna, jézus, mohamed, és a többiek mind-mind egy istennek a szavait osztották meg az emberiséggel, csak más korokban, tehát ha egy istentől származnak ezek a kinyilatkoztatások, a vallások egysége nyilvánvaló.
5. a vallás és tudomány összhangja. "a lelki és fizikai világ az igazság két aspektusa és mindkettő nekik megfelelő módon lehet megismerni. a hit által növekedhetünk szellemiekben, míg a tudomány segítségével haladhatunk előre anyagi értelemben." ez az egyik kedvenc idézetem, ugyanis szerintem sem szabad elhatárolódni a tudományoktól és csakis mindenre a valláson keresztül keresni a választ, a kettő megfelelő arányából viszont baj nem lehet.
6. a nők szerepe. "a bahá’í írások világosan rámutatnak, hogy szellemi értelemben nincs különbség a nő és a férfi között, és nincs alapja a nemek miatti hátrányos megkülönböztetésnek. ebből kifolyólag egyenlő jogokat és lehetőségeket érdemel mindkét nem." jobb javaslat? valaki? senki? oké.
7. a szülők tisztelete és a család egysége. ide sztem idézet sem kell.
8. az egyetemes oktatás. "ahhoz, hogy minden ember ki tudja fejezni értékeit és hasznára váljon a világnak, oktatásban kell részesülnie. ez egy részről olyan művészetben, tudományban és szakmában való jártasságot eredményez, amelyek hasznára válnak mindenkinek. másrészről nem ér semmit a tudás, ha rossz célokra használják, ezért az oktatás fókuszában nem csupán száraz információk átadása, hanem az erényekre való nevelésnek kell állnia."
9. a munkavégzés fontossága. “mindegyikőtök kötelme, hogy valamiféle foglalatossághoz fogjon, legyen az mesterség, kereskedés és hasonlók." meg merem kockáztatni, hogy nem fegyverkereskedelemre kell elsősorban gondolni... :D
10. az ember szellemi természete. "minden emberi lénynek belső szellemi valósága (lelke) van, mely a fogamzás pillanatában keletkezik és a testi halál után tovább fejlődik különféle szellemi birodalmakban. az emberi lélek isten természete után alkottatott, ezért szellemisége által képes Isten tudatos megismerésére és tulajdonságai visszatükrözésére. minél többet tud az ember elsajátítani a lelki tulajdonságokból és visszatükrözni embertársaira, annál több válik saját és más ember lelkének javára."
11. a világcivilizáció kibontakozása. "a bahá’iok hite szerint az emberi társadalom a világ egységének irányába fejlődik. a család, a törzs, a városállam és a nemzet egysége már megvalósult. a következő lépcsőfok a nemzetek világméretű szövetsége lesz." úgy legyen!
és ami az alapelvek mellett nagyon a szívemből szól:
- megosztani a hitet másokkal igenis szabad, de téríteni szigorúan tilos!!!
- nem-gyógyászati célú alkohol- és kábítószerfogyasztás tilos, étkezési megkötések nincsenek
- pártpolitikától való tartózkodás és kötelező munkavégzés törvénye
- nem szabad embertársainkat kibeszélni... ez azért nehéz :D
- tiltott a szerencsejáték
- ajánlott, de nem kötelező a házasság. jóóóóóóóóóó.
- nem szabad előítélettel tekinteni többek között a homoszexuálisokra sem!!!
- közösségen kívüli pénzt a bahá'iok nem fogadnak el a különféle tevékenységek fedezésére
- ééééés nincs mennyország-pokol blabla, zöld mezőn szaladgáló barikák és kénkövestüzesszenvedés, csak istenhez való közelség vagy távolság
ennyi lett volna. a tanulmányozást tovább folytatom, és ha van fejlemény, majd megosztom. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése