2010. március 8., hétfő

nagyobb a füstje, mint a lángja...

penteken megneztük az alice-t....
azert annyira nem rossz, hogy azt mondjam, bar ne tettük volna, de eleg nagyot csalodtam. pedig az elvarasok nem voltak nagyok. csak egy tipikus tim burton elmenyre vagytam, kb charlie es a csokigyar szinvilaggal, nagy hal elvontsaggal es több hüseggel az eredeti lewis carroll mühöz. ezek közül gyakorlatilag egyik sem jött be. egy alap, walt disneysre krealt, 3D-be eröltetett adaptaciot lattam, amelyben csak nehol csillanhatott meg tim burton es a szineszek tehetsege. nagy valoszinüseggel a forgatokönyvvel volt a gond, vagy en nem tudom, de a film teljesen alulmulta a varokazasaimat.
egyreszt nem erdemes sztem 3D-ben nezni, mert eleg jo helyen ültünk, megis mosodott a kep, es meg a nagy zuhanos jelenet sem volt olyan magaval ragado, mint mondjuk az avatarban egy sima, bokrok közt szaladgalas.
az akciojelenetekröl elöször (mert hogy az is van am benne...): ez a "dzsäbävoooooki" szörny kivett az eszböl. alien-szerü, meg szarnyas is, es nem eleg hogy undorito, amugy meg mi a francot keres a törtenetben? es miert kell alice-nek megnönie, akciohösse elölepnie, es megmenteni a mesevilagot a vörös kiralynö zsarnoksagatol? vagy ha mar igy kell lennie, akkor miert "alice csodaorszagban" a megtevesztö cim, es miert nem utalnak inkabb arra, hogy ez a katyvasz a csodaorszag es tükörorszag nehany reszletenek szemezgetesen kivül egy total uj törtenet, es semmi köze az eredetihez?
helena bonham carter szereplese nagyon oke, mondjuk mikor nem... johnny depp viszont szerintem burton-höz hasonloan el lett nyomva kisse, es nem tudta maradektalanul visszaadni az örült kalapos jellemet, pedig biztosan kepes ra, de hat ez a disney-seg, borzaszto.... semmi nem annyira szines, gonosz, vidam, bolond, könnyfakaszto, vagy eppen sötet, mint amennyire azt egy burton filmtöl varni lehetne.
szoval ha en alice törtenetet vaszonra vihetnem, nem igy tennem, az biztos. a film egyszer siman nezhetö, a 3D sztem felesleges, nem dob annyit a kepi vilagon, hogy erdemes lenne vele probalkozni, bar nem imax-moziban neztük, szoval ebben lehet, hogy tevedek.
nem tudom, mi lesz burton következö munkaja, de jo lenne, ha nem a disney-nek dolgozna, es ujra brillirozhatna a legegyedibb kepi vilagot megalkotni kepes rendezö szerepeben. pont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése