2010. március 27., szombat

vinyl


"A hanglemez hanganyag tárolására szolgáló analóg adathordozó. Egy lapos korongból áll, amin a lemez mindkét oldalán a széléről a közepe felé spirális barázdák indulnak, amikről a hangszedő olvassa le a hangot. A 20. század nagy részében ezt a technológiát használták a zene kereskedelmi célú sokszorosítására. Az audiofilek körében és az elektronikus zenében a 20. század vége, 21. század eleje felé újra divatba jött. Közkeletű, ámde téves neve „bakelitlemez”.
1973-ban a Monty Python társulatnak megjelent egy lemeze The Monty Python Matching Tie and Handkerchief címmel, melynek érdekessége hogy a kettes számú oldalán két egymással párhuzamos barázda fut a lemez középpontja felé, így gyakorlatilag az oldal kétszer játszható le más-más hanganyagot adva attól függően, hogy éppen melyik barázdaspirálba sikerül letenni a lemezjátszótűt. A hallgató további összezavarása érdekében mindkét oldala Side Two-ra van címkézve, így csak a mátrix-szám alapján lehet megállapítani, hogy melyik a valódi kettes oldal (CAS1080B).
Az 1970-es, 1980-as években egyes együttesek különféle fordított, ill. felgyorsított vagy éppen lelassított üzeneteket ágyaztak zeneszámaikba, melyeket a szemfüles rajongók rögtön megtaláltak. A lemezjátszó technikai sajátosságait kihasználva ezeket az üzeneteket a lemezt visszafelé hallgatva, felgyorsítva vagy éppen lelassítva lehetett csak kivenni."
nekünk ilyen spéci peldanyaink nincsenek, ennek ellenere tegnap beüzemeltük a lemezjatszot :D
regota porosodott a fiokban, a lemezek pedig a polcon. nagyon izgalmas, ahogy kicsit recsegve megszolalnak a dalok, igazi nosztalgikus hangulat uralkodik el az emberen.
grace jones, queen, leonard cohan, johnny guitar watson, stevie ray vaughan, zz top, fleetwood mac, nina hagen, deep purple, the rolling stones, midnight oil, the nits, yello, linton kwesi johnson, es sorolhatnam tovabb, de aminek nagyon örültem, az a kubrick-fele mechanikus narancs filmzeneje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése